Overeenkomsten

Inleiding

Inleiding

Het onderdeel Overeenkomsten is in zo ontwikkeld, dat je zeer veel vrijheid hebt in het gebruik van verwijsvelden en tekstuele blokken.
Daarom leggen we eerst uit wat er wordt bedoeld met verwijsvelden en conditionele blokken.

Verwijsveld
Een verwijsveld is een code die ons platform kan 'lezen'. Het systeem zal niets anders doen dan kijken of er op dat verwijsveld een 'waarde' is ingevuld.
Is die waarde ingevuld, dan komt er op de plek van dat verwijsveld die waarde te staan. We hebben inmiddels al heel wat verwijsvelden standaard gemaakt. Voorbeelden: ${bouwnummer}, ${voornaam}, ${achternaam} enz.
Waar alle beschikbare verwijsvelden staan lichten we straks toe. Ook vertellen we je daar hoe je een verwijsveld kunt maken, mocht deze nog niet zijn aangemaakt.

Conditionele blokken
Je kent het wel: heb je een template gemaakt voor de overeenkomst, moet deze na opmaak eerst gedownload worden om toch bepaalde tekstblokken toe te voegen of te verwijderen die specifiek voor deze koper gelden. Dat is vanaf nu verleden tijd! Voorbeeld: in de overeenkomst is een onderdeel opgenomen of de koper gebruik maakt van de ontbindende voorwaarde financiering. Afhankelijk van de koper, moet dan een tekstdeel wel of niet getoond worden in de overeenkomst. Of de woning wordt gekocht door 1 of 2 personen. Nu hoef je dus niet meer handmatig de tekst aan te passen. Want de tekst die variabel kan zijn, plaats je tussen een conditionele tag. Het systeem zorgt er vervolgens voor dat afhankelijk van de koper welke tekstvakken dan wel of niet getoond worden.

Verwijsvelden

We hebben het hierboven al genoemd: verwijsvelden. We hebben alle verwijsvelden op een rij gezet voor je. Deze kun je vinden bij het bouwnummer in het tabblad 'Aanvullende gegevens overeenkomst'. Als je in dit tabblad naar beneden scrollt, dan zie je het onderdeel 'Overzicht beschikbare velden'. Hier zie je alle verwijsvelden die op dit moment beschikbaar zijn voor dit bouwnummer. Heb je een koper aan het bouwnummer gekoppeld, dan zie je ook meteen alle velden die al ingevuld zijn van de koper.

In het voorbeeld hiernaast zie je dat er twee kolommen zijn. Kolom 1 heet Naam veld en kolom 2 heet Waarde. In 'Naam veld' zie je het verwijsveld dat je kunt gebruiken in je Word document. In kolom 'Waarde' zie je welke waarde er op dit moment voor dat bouwnummer is ingevuld. Een leeg veld geeft aan dat daar nog niets is ingevuld.

Zo kun je dus in dit onderdeel heel snel zien of alle gegevens compleet zijn, en heb je een mooi overzicht van alle verwijsvelden.

Verwijsvelden voor bouwnummer

Als een bouwnummer wordt opgevoerd, vullen we vaak al veel gegevens in zoals GBO, kaveloppervlakte, verkoopsom, aanneemsom, grondkosten enz. Deze vaste gegevens worden al automatisch gekoppeld aan het juiste verwijsveld dat je ziet in het rijtje 'Overzicht beschikbare velden'. Een aantal velden dienen nog ingevuld te worden zoals Kadaster gegevens, de termijnen enz. Dat doe je bij tabblad 'Aanvullende gegevens overeenkomst' van het bouwnummer.

Gegevens: hier vul je alle gegevens in met betrekking tot het bouwnummer.
Rentes: hier vul je de rente in die berekend wordt voor de verschillende onderdelen.

Teksten wel of niet laten zien in je overeenkomst

Conditionele blokken

Met de conditionele blokken is het mogelijk om stukken tekst wel of niet te laten zien in je overeenkomst. Die conditioneelheid wordt bepaald of een klant die Tag heeft of niet. In het voorbeeld hiernaast zie je bij Bouwnummers / Aanvullende gegevens overeenkomst helemaal onderaan welke conditionele blokken er op dit moment voor dit project zijn. Bij het onderdeel Tags hebben we aangegeven hoe je een Tag maakt en of je die Tag wilt gebruiken voor 'Conditioneel voor tekstblokken. Heb je daar op 'Ja' geklikt, dan zie je ze hier staan. Hoe je deze Tag nu kunt gebruiken in je overeenkomst leggen we hieronder uit.

In de kolom 'Zichtbaar' is te zien of de tekst die tussen die code is geplaatst zichtbaar is of niet voor dit bouwnummer. Bij Ja zal de tekst tussen die code toonbaar zijn en bij 'Nee' wordt die tekst niet geplaatst.

Conditioneel blok gebruiken in overeenkomst

Voor dit voorbeeld gebruiken we de Tag 'Woning op beide naam'. Dit is een conditioneel blok dat altijd aangemaakt is. Je kunt in de klantkaart bij tabblad 'partner' aangeven of de woning op beide naam gekocht wordt. Dit kan ook door de koper zelf ingevuld worden middels een vragenlijst. Koppel dan het reeds gemaakte antwoord 'woning op beide naam' aan de vraag: Koop je de woning op beide naam?

In het Word document zie je bij de roze pijltjes dat we de code ${woning_beide_naam} en ${/woning_beide_naam} hebben gebruikt. Tussen die code is alle tekst geplaatst die betrekking heeft op de partner. Dat betekent dat als de klant heeft aangegeven in de vragenlijst dat de woning op beide namen wordt gekocht de klant dus die Tag krijgt en dat dit stuk tekst tussen de code geplaatst wordt op de overeenkomst inclusief de verwijsvelden.

Belangrijk: de code ${woning_beide_naam} en ${/woning_beide_naam} moeten op een regel staan waar verder niets staat! Dat is een belangrijke voorwaarde voor de werking. Dus alle tekst tussen deze twee codes worden wel of niet geplaatst, afhankelijk van de tag die de klant heeft.

Laat de koper alles zelf goed invullen!

TIP

Wist je dat het mogelijk is om de koper via zijn/haar account al heel veel gegevens zelf in te laten vullen die je nodig hebt voor de overeenkomst? Dat kan via de vragenlijstmodule. Maak een vragenlijst op die je bijvoorbeeld: 'Vragenlijst gegevens voor koopcontract' noemt. Die zet je alleen live bij personen die bijvoorbeeld een bepaalde Tag hebben (Koper) of die middels een status 'Verkocht onder voorbehoud' gekoppeld zijn aan een bouwnummer. (Zie onderdeel vragenlijst voor het conditioneel tonen van een vragenlijst).

Zet in die vragenlijst alles wat je wilt weten: bijvoorbeeld voornaam volgens legitimatiebewijs enz. Maar ook: wilt u gebruik maken van een ontbindende voorwaarde financiering? Bij antwoord 'ja' komt de vraag tevoorschijn: 'Wat is de hoogte van de financiering waarvoor er ontbinding geldt'. Zorg dat het 'mogelijke antwoord' het standaard aangemaakt antwoord; Hypotheek of Maandlasten is (deze staan direct onder de partner gegevens). Als een koper dit heeft ingevuld, zal het bedrag automatisch verschijnen bij dit bouwnummer. Zo kun je het verwijsveld in je Word document opnemen en het ingevulde bedrag door de koper wordt er automatisch neergezet.